Burgemeestersconvenant 2030 – nog werk op de plank

Op 11 april 2023
Cornus mas

Ook voor Herent is er een doelstelling om de CO2-uitstoot met 40% te verminderen tegen 2030 vergeleken met de toestand in 2011. Vandaag zit Herent op niveau 88,6 wat een afname van 11,4% betekent. Het Herentse klimaatactieplan zal nog wat bijgeschroefd moeten worden.

Uit de meest recente CO2-cijfers voor Herent blijkt dat huishoudens goed zijn voor bijna de helft van de CO2-uitstoot binnen de gemeente, het particulier en commercieel is goed voor 30% van de gemeten uitstoot. Er kan dus nog grote winst geboekt worden, de vraag is natuurlijk: hoe?

Er moet nog ongeveer 25.000 ton CO2 gereduceerd worden. Hoe geraken we daaraan?

Dakisolatie: sowieso een aanrader en minder energie verbruiken betekent ook een lagere factuur. Vraag zeker uw gemeentelijke premie aan.

Meer bomen planten? Per ton CO2 rekent men ongeveer 40 bomen. Een groot boomactieplan kan al een goede start zijn. Plant een boom, zeiden we al in 1970 :-). Vraag ook hiervoor de gemeentelijke premie aan.

Meer fietsen, da’s goed voor de gezondheid en betekent minder autoverkeer. De fietsvoorzieningen zijn al beter (maar er is nog veel werk aan de winkel). Fietspaden! Fietspaden! Fietspaden! Het langverwachte mobiliteitsplan moet daar zeker op inspelen.

Binnenkort start een grote bevraging bij onze inwoners om te peilen naar de gewenste prioriteiten. Grijp zeker deze kans om uw gedacht te zeggen!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is