Verkoop van Herentse noodwoningen aan Volkswoningbouw

Op 21 april 2023

In 2007 bouwde OCMW Herent 8 woningen op de Mechelsesteenweg, aan de grens met Buken. De woningen werden jarenlang ingezet als opvang voor inwoners die plots zonder woning vielen door bijvoorbeeld brand. Op het gelijkvloers zijn er 4 studio’s, op de verdieping zijn er 4 duplexappartementen. 

Oorspronkelijk werden de woningen bestempeld als “doorgangswoningen” omdat deze slechts tijdelijk ter beschikking gesteld werden van inwoners die wegens hun moeilijke financiële situatie of gebrek aan een familienetwerk niet onmiddellijk alternatieve opvang vonden. De bewoners betaalden een maandelijkse huurprijs en werden begeleid bij het zoeken naar een nieuw onderkomen.

Later werden deze woningen bestempeld als noodwoningen, waar inwoners in hoge nood en zonder haalbaar alternatief tijdelijk onderdak vonden na een crisissituatie.

In juni 2022 ontving het OCMW een brief van Toezicht Vlaanderen waarbij aan het licht kwam dat deze woningen volgens het sociaal stelsel hadden moeten verhuurd worden, aangezien het OCMW sociale subsidies ontving voor de bouw ervan. Daarbij kreeg het OCMW de kans om dit alsnog in orde te brengen. Maar de regelgeving van de sociale verhuur is zeer uitgebreid, te uitgebreid om dit als OCMW nog alleen te dragen. Daarom besloot het bestuur deze woningen te verkopen aan de sociale huisvestingsmaatschappij Volkswoningbouw.

In de raad van 18/04 werd de verkoopprijs vastgesteld op 1,7 miljoen euro. Tegelijkertijd wordt er een huurcontract afgesloten tussen Volkswoningbouw en het OCMW om een aantal sociale woningen permanent te verhuren aan het OCMW. Zo behoudt het OCMW de mogelijkheid om onmiddellijk noodopvang te bieden aan inwoners aan dezelfde voorwaarden als vandaag.

Volkswoningbouw heeft de middelen om de woningen te renoveren en op orde te zetten voor de komende 15 jaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is