Afkoppelen van hemelwater en vuil water

Op 21 mei 2023

Hemelwater is bruikbaar als spoelwater voor toilet of wasmachine, en natuurlijk als beregening in de tuin. Vaak verdwijnt het onmiddellijk in de riolering en wordt het afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie, waar het de massa te zuiveren afvalwater alleen maar vergroot.

Veel beter is het om het regenwater te scheiden van het (huis)vuilwater, zodat het ter plaatse kan hergebruikt worden. Al deze maatregelen voor Herent zijn opgenomen in het Hemelwaterplan, dat over de jaren heen uitgevoerd wordt.

In de Bijlokstraat is er een capaciteitsprobleem bij grotere regenval, waardoor er wateroverlast ontstaat aan bijvoorbeeld de Weggevoerdenstraat of spoorwegtunnel. Daarom zal er een verbinding gemaakt worden tussen de Bijlokstraat en de Wijgmaalsesteenweg, over een lengte van 500 meter. Deze nieuwe infrastructuur wordt ondergronds aangelegd, in samenwerking met Aquafin.

Aangezien deze rioleringsbuis onder een landbouwperceel zal liggen, is er een vergoeding voorzien voor de landbouwer voor het ongemak tijdens de werken, voor de minderopbrengst door de werken en voor het perceelsverlies door kleine infrastructuur.

De totale investering bedraagt ongeveer 450.000 euro, zoals reeds ingeschreven in het meerjarenplan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is